Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.09.2011 14:26 - Интервю
Автор: kota Категория: Регионални   
Прочетен: 5476 Коментари: 0 Гласове:
0



Петър ЖЕЛЯЗКОВ, издател на книгата "1000 причини да се гордеем, че сме българи":

- При вече стартирала предизборна кампания в Стара Загора, каква е преценката Ви за досега обявените кандидати за кмет, за развитието на политическите тези и програми?

- Зает съм с политически консултации в съседна на Стара Загора община, но разбира се следя процесите в града на липите, още повече, че ще гласувам в Стара Загора. В голяма степен ситуацията се усложнява от факта, че при предишните избори изключителната харизма на Бойко Борисов се пренесе механично на местно ниво. Хората гласуваха за кметовете, смятайки, че избират Бойко Борисовци по места. Впоследствие се оказа, че някои от новоизбраните не показаха нужните качества и избирателите се разочароваха, почувстваха се излъгани. Ако не бяха избирали Бойко Борисов щяха да си кажат: "Ами, този си го знаем, избрахме си го...", а сега разочарованието може да изиграе лоша шега на мнозина. Специално Стара Загора винаги е била граничен град по отношение на гласуването ляво-дясно. Разпределението е почти по равно и спечелилите го правят с по няколко гласа повече. В тази кампания за първи път няма ясно разграничаване ляво-дясно. Възможно е това да доведе до разнобой във всички групи и сега е моментът да потърсим различната кандидатура на консенсусна фигура, която е способна да обедини старозагорци в името на развитието на града и общината без значение на политическия цвят. Бих споделил, че моят личен избор например е Николина Горова. Вероятно социологическите проучвания не дават големи шансове, но защо да не ни ръководи една интелигентна и хубава жена. Все повече светът се обръща към жените. Ние мъжете не си признаваме, че жените командват вкъщи, но това е дълбоката истина откак свят светува и е крайно време да го признаем публично, пускайки бюлетина.

- Какво е нивото на кандидатурите?

- Няма случайни кандидатури. На политическата сцена мина времето на случайните кандидатури - повечето от участниците са опитни политици, знаят за какво става дума, имат си своя електорат и последователи ако не настоящи, то поне бивши. Изборите ще се решат от яснотата и конкретността на посланията. Обещания от типа: "Да повишим благосъстоянието на трудещите се", няма да вървят. като по-атрактивно би се възприело обещанието да се изгради една баня в "Лозенец", отколкото обещание за ромска евроинтеграция.

- От много години сте в бизнеса, включително в медийния бизнес. Какъв е бизнес климатът в момента?

- На бизнеса винаги му е било трудно в България и това е нормално за една държава, в която 45 години хората са лягали и ставали с мисълта за капиталиста - враг, капиталиста - гад. За жалост държавата продължава да внушава негативно отношение към работодателите. Непрекъснато се говори за сива икономика, а всъщност понятието е само едно - икономика. Видяхме до какво доведе разделението й на социалистическа и капиталистическа. Същото важи и за определения като сива, черна и т.н. Ако един работодател не осигурява работниците си, това е не защото не иска, а защото няма пари. И въпреки това е по-добре 10 души да вземат на черно по 500 лв. заплата, отколкото да го няма и още 10 да се наредят за социални помощи. Та това е - няма сива, черна или бяла икономика - има икономика с конкретни процеси и закони.

- Промени ли се светът в глобален план?

- В глобален план нещата не вървят, защото цяла Европа е социалистическа, а САЩ се стреми, иска или не, към този модел. Американските земеделци искат да получават огромни субсидии също като европейските, американските безработни - огромни социални помощи като европейските. Американският либерлизъм с модел Европа постепенно се превръща в социализъм, а Европа е затънала в раздаване на помощи на всички нива с единствената цел правителствата да остават на власт. Всяко правителство идва на власт с желанието да направи нещо добро, убеден съм в това, но повечето не успяват и за да се задържат вдигат заплатите на държавните служители за сметка на бюджетен дефицит, работниците в частния сектор заставят работодателя да даде по-високи заплати, вземайки кредит, държавата опрощава кредитите на най-важните и големите работодатели чрез банките, печатайки пари... В света се печатат повече пари, отколкото трябва и хиперинфлационният взрив е неизбежен. Ще купиш злато и какво - ще сменяш пръстен за хляб? Колко пръстена можеш да имаш?

Ако приемем, че си остава в сила социалната градация робовладелство, феодализъм, капитализъм, социализъм, комунизъм, то май само Китай успява да измине пътя така, както би трябвало да се случи това според Маркс - изграждайки социалистически капитализъм, след 20-30 години - социалистически социализъм и след още толкова - комунизъм, породен от свръхпроизводството, което дава възможност на всеки да потребява според нуждите си. Но и това няма да се случи - светът е съставен от много различни участници и вероятно ще се появи поредният хибрид от либерализъм и още нещо. Проблемът на съвременния свят е, че няма изчистен модел, а точно от такъв, от ясна концепция за развитие се нуждаем.

- Какви са личните Ви проекти след продажбата на списанието " 7 дни Стара Загора"?

- В момента списанието го издава един много талантлив мой ученик Цветан Гърбешков. В него е младостта, силата, аз не успях да спечеля достатъчно аудиторията, което означава, че не са ми достигнали качества и поглед за това.

Заедно със съдружниците ми от консорциум "Кота" имаме един мегапроект - превръщането на чинията на връх "Бузлуджа" в един музей с име: "1000 причини да се гордеем, че сме българи". За мен е неоправдано паметникът да се иска като такъв само на една партия, както прави Сергей Станишев в момента. Но това е национален мегапроект, чието осъществяване, ако бъде позволено такова, може да продължи в зависимост от даренията за няколко години или няколко десетилетия. Това обаче може да остане само мечта. В чисто прагматичен план подготвям пуск на търговски сайт: "Големите отстъпки". Ще го стартирам след изборите, защото дотогава общественото внимание ще е изместено в друга посока. Влизането и вземането на талона за отстъпки ще е безплатно за клиента, гарантирана е на 100% невъзможността за измами и нечестна игра, а представените търговци ще се радват на огромна аудитория. Ще го видите.

Живка КЕХАЙОВА

сн. Петър Желязков





Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kota
Категория: Регионални
Прочетен: 140480
Постинги: 34
Коментари: 76
Гласове: 1261
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930